Maatalous
Maanviljely
Karjanhoito
Meijeritoiminta
Myytävät tuotteet
Maanviljely
Paavali Pekkanen raivasi Pekkalan ensimmäiset
pellot nykyisen Majalahden rantamailla 1500-luvun puolessa välissä.
Myös
muut tilalla asuvat raivasivat peltoja, mutta vasta 1700-luvun jälkipuoliskolla
aloitettiin laajamittaisempi peltojen raivaaminen. Silloinen
tyypillinen sato Pekkalassa oli 10 tynnyriä (1465 l) ruista,
1 tynnyri (146 l) kevätviljaa ja 5 tynnyriä (732 l) perunoita.
1800-luvun alkupuoliskolla Adolf Aminoffin
aikaan kartanon maat mitattiin ja kartoitettiin. Ojia kaivettiin
yhteensä noin 12.000
sylin (21.360 metrin) pituudelta, kaksi järveä kuivatettiin
ja uusia peltoja raivattiin noin 40 tynnyrinalaa (19 hehtaaria). Vuonna
1838 näiden muutostöiden jälkeen saatiin tilalla 30
tynnyriä (4.395 l) ruista, 4 tynnyriä (586 l) ohraa, 4 tynnyriä (586
l) kauraa, ja 15-20 tynnyriä (2.197- 2.930 l) perunoita.
Alexander Aminoffin kehitti maanviljelyä, ja hänen aikana
otettiin käyttöön uudet ja modernit viljelytavat. Hän
rakennutti mm. suuren harmaakivisen viljamakasiinin ja kunnostutti
myllyn.
Vuonna 1925 Pekkalassa saatiin satoa seuraavasti
hehtaaria kohti: vehnää 24.8 hl, ruista 21,6 hl, kauraa
19,4 hl ja juureksia 488 hl.
Seuraavien vuosikymmenten aikana Pekkalan maataloutta
ohjasi pitkälti valittu kotieläintuotantosuuntaus.Siirryttäessä nautakarjan
pidosta sianlihatuotantoon 1960-70 lukujen vaihteessa peltoviljelyn
painopiste vaihtui nurmikasvustosta rehuohran tuotantoon. Monivuotinen
ja yksipuolinen viljanviljely köyhdytti ja tiivisti maaperää liikaa,
minkä vuoksi nurmen viljely aloitettiin uudelleen 1980-luvun
alussa.
1980- ja 90-lukujen peltoviljely sopeutettiin
emolehmätuotannon tarpeisiin. Tilan pelloilla viljeltiin normaalien
rehuviljojen (ohra ja kaura) ja nurmien lisäksi rypsiä ja
hernettä.
Nurmen tuotannossa kokeiltiin muutamana vuonna jopa sinimailasen viljelyä.
Suomen
liityttyä EU:hun on vuosittainen kesannon osuus peltoviljelystä
vähitellen kasvanut.
Nykyisellään viljelyksessä on reilut 100 hehtaaria: ohra ja kaura
ovat tärkeimmät viljelykasvit, nurmituotannossa
käytetään erilaisia nurmisiemenseoksia. Vuodesta 2003 alkaen kaikki
peltoviljelytuotteet menevät myyntiin.
Karjanhoito
1800-luvun alussa tilalla
oli 20-25 nautaeläintä,
20 lammasta ja 2 hevosta. Adolf Aminoffin suorittamien uudistusten
jälkeen vuonna 1838 tilalla oli 60 nautaa, 50 lammasta ja 8 hevosta.
Vuoden 1885 tienoilla Johan Adolf Aminoff alkoi tuoda Ayrshire-karjaa
tilalle.
Alexander Aminoff rakennutti sikalan, Pitkälän
navetan ja vuonna 1912 Pekkalan navetan sisätilat kunnostettiin
sataa lehmää varten. Samanaikaisesti rakennettiin navetan
viereen pyöreä lantala ja rakennuksia yhdistävä katossa
kulkeva kiskorakennelma. Navetan
puolella lannalla täytetty vaunu työnnettiin kiskon varassa
lantalaan, jonne sen sisältö tyhjennettiin. Lantalan keskellä oli
erillinen virtsakaivo, jonne virtsa suodattui kuivalannan seasta
automaattisesti. EU-vaatimukset
täyttävä lantala on siis ollut Pekkalassa käytössä jo
vuosisadan alussa!
Karjankasvatusta harjoitettiin sekä päätilalla
että ulkotiloilla
1920-luvulla. Pekkalassa ja Taipaleessa nautakarja oli Ayrshirea,
muilla tiloilla länsisuomalaista rotua, jota vuoden 1911 paikkeilla
tuotiin Ruhalaan. Lehmiä päätilalla Pekkalassa oli
normaalisti noin 100, Taipaleessa noin 40, Ruhalassa ja Pitkälässä noin
65 kussakin. Ayrshirea oli tuolloin jalostettu Pekkalassa jo 40 vuotta,
ja se oli suurimalta osaltaan ns. sukupolvikarjaa. Vuosina 1911-1926
Pekkalan lehmät tuottivat vuosittain 3.500 kiloa maitoa ja 120
kg voita lehmää kohti. Vuonna 1927 päätilan navettaa
laajennettiin, jolloin mulleille ja vasikoille rakennettiin uusi sivurakennus.
Pekkalan sikala oli jo kauan ollut siitossikalakeskus,
joka koostui 25-30 emakosta, 2 karjusta ja 300-400 porsaasta. Pekkalassa
kasvatettiin
myös kanoja ja sinne valmistui uusi kanala 1920-luvulla. Pitkälässä kasvatettiin
lisäksi jonkin verran lampaita. Vetojuhtina tilalla oli noin
60 hevosta jaettuina eri tilojen kesken sekä kaksi traktoria.
Vuonna 1922 yleisillä maatalousmessuilla
Tampereella Pekkala sai toisen palkinnon koko tilan hoidosta.
1930-luvulla Ayrshire-lehmiä oli 100, siat
olivat Yorkshire-rotua ja hevosia vetojuhtina oli
14. Pekkalassa otettiin käyttöön ensimmäisten
joukossa Virtasen kehittämä
AIV-menettelmään perustuva rehunsäilöntätekniikka.
Maanpäällisten
tornisiilojen sijaan käytössä oli tuolloin maan sisään
kaivetut pyöreät
5 metriä syvät betoniset siilot.
Lypsykarjanpito loppui 1960-luvun alussa, ja
navetta muutettiin muutama vuosi myöhemmin sikalaksi. Sianlihantuotanto
oli
tällöin erittäin kannattavaa ja 300-paikkaisen lihasikalan
tuotolla kyettiin kattamaan jopa viiden työmiehen vuosittaiset
palkkakustannukset. Tälläkin kertaa lannanpoisto haluttiin
tehdä tehokkaaksi ja sikalaan
asennettiin Suomen ensimmäinen koneellinen lannanpoistoautomatiikka.
Sikalaan hankittavat porsaat tulivat kaikki Ruhalan kartanon emakkosikalasta.
Sianlihan tuotannon kannattavuus heikentyi merkittävästi
1980-luvun lopulla ja viimeiset siat teurastettiin vuonna 1990.
1970- ja 1980-lukujen aikana Pekkalassa jalostettiin
myös voimakkaasti suomenlammasta. Jalostuksen päämääränä oli
saavuttaa villan tasalaatuiset ominaisuudet, erityisesti tummien
värisävyjen, ruskean ja mustan, osalta. Susilauman tuhottua suurimman
osan lammaskatraasta tuotanto lopetettiin 2000-luvun alussa.
Sianlihatuotannon rinnalle vuonna 1978 hankittiin
naudanlihan tuotantoa varten Aberdeen Angus -emolehmäkarja. 1980
ja 1990-lukujen aikana tuotiin karjanjalostusta varten ulkomailta
useiden
sonnien
spermaa sekä jalostuseläimiä karjan tasoa
nostamaan. Anguskarjan koko Pekkalassa vaihteli 30 ja 50 emon välillä riippuen
lähinnä pitoeläinten kysynnästä.Vuosien aikana
suurin osa eläimistä myytiin kuitenkin teuraaksi. Angusrodun
tuottaman erinomaisen lihan menekin edistäminen oli haasteellista,
koska niin harva suomalainen kuluttaja osasi arvostaa lihan todellista
laatua.
Tämän johdosta teurastamot eivät pystyneet maksamaan
tuottajalle erikoislihasta riittävää lisähintaa.
1990-luvun puolivälissä pihvikarjan kasvatuksessa
erikoistuttiin vieroitettujen vasikoiden tuotantoon ja myyntiin tavoitteena
tuotannon rationalisoiminen amerikkalaisen mallin mukaan.
Pihvikarjan varsinainen jalostustoiminta on aina
ollut Suomessa hankalaa eläinaineksen vähäisyyden
vuoksi. Kun jalostukseen tarkoitettujen sonnien yleinen testaus Humppilan
sonniasemalla lopetettiin,
niin Pekkalassa kokeiltiin muutamana vuonna yksityistä sonnien
kasvatuskokeen järjestämistä. Tavanomaisten mittausten
lisäksi tutkittiin myös kunkin
sonnin rehunkulutusta suhteessa kasvuun. Yksilöiden väliset
erot olivat suurimmillaan jopa yli 30 %. Pekkalassa mitattiin myös
ultraäänilaitteella
sonnien pintarasvan kehittymistä.
Pihvikarjan pito lopettiin Pekkalassa vuonna
2003 EU:n yleisen maatalouspolitiikan epävarmuuden johdosta.
Meijeritoiminta
Johan Adolf Aminoff perusti Pekkalaan meijerin
1800-luvun loppupuolella ja vuonna 1882 Pekkalaan perustettiin valtion
ylläpitämä kaksivuotinen
meijeri- ja karjakkokoulu. Koulun alkuaikoina siellä oli kahdeksan
oppilasta. Alexander Aminoff rakennutti vuonna 1905 uuden punatiilisen
rakennuksen, jonne meijerikoulu muutti yhdessä Pekkalan sähkölaitoksen
kanssa. Tämä oli Ruoveden ensimmäinen sähkölaitos
- ihme, jota tultiin aikanaan katsomaan pitemmältäkin. Tässä 600
m2 suuruisessa ja höyryvoimalla
toimivassa meijerissä jalostettiin etupäässä maitoa,
voita ja jonkin verran juustoa. Alexander Aminoff
toimi kuolemaansa saakka koulun johtajana.
Vuonna 1924 Pekkalan meijeri vuokrattiin
Ruoveden Osuusmeijerin käyttöön, ja sen nimi
muutettin Pekkalan Osuusmeijeriksi vuonna 1935. Osuusmeijerissä oli
jäseniä ensimmäisenä vuonna
reilut viisikymmentä ja vuoteen 1939 sen jäsenmäärä oli
kasvanut lähes yhdeksäänkymmeneen. Se oli sekä jäsenmäärältään
että tuotannoltaan Ruoveden suurin meijeri. Voin tuotanto nousi
vuoden 1923 noin 35.000 kilosta vuoteen 1939 mennessä lähes
70.000 kiloon. 1930-luvulla noin puolet Ruoveden meijerivoista valmistettiin
Pekkalassa ja sitä vietiin suuria määriä Englantiin saakka. Pekkalan
osuusmeijerin jäsenten
lehmät
olivat tuottavampia kuin muiden osuusmeijereiden ja niiden maito oli
myös
laadultaan parempaa.
Vuonna 1945 Pekkalan osuusmeijerissä oli noin 90 jäsentä ja
vajaat 30 ulkopuolista maidonlähettäjää, jotka
tulivat Kekkoselta, Muroleesta, Pohjankylästä ja Ruhalasta.
Pekkalan meijerin maidontuotanto oli tuolloin noin 700.000 litraa,
joka vastasi 47% koko Ruoveden meijereiden maidontuotannosta. 1950-luvun
alkupuolella meijerin koneistusta uusittiin, maidonlähettäjien
määrä kasvoi ja vuosituotanto kohosi lähes kahteen
miljoonaan litraan. Suurimmillaan maidontuotanto oli 1960-luvun alkupuolella,
jolloin se ylitti 2,2 miljoonan litran rajan.
Pekkalan osuusmeijerin kannattavuus heikkeni
1960-luvun loppupuoliskolla, vaikka Pekkalan kartano lisäsi kurrin
ostoja vastavalmistunutta sikalaa varten. Osuusmeijerin tuotanto loppui
vuoden 1969 lopulla, jolloin se yhdistyi Maito-Pirkkaan. Se
oli viimeinen
Ruoveden meijereistä,
joka joutui sulautumaan isompaan meijeriin.
Nykyisessä meijerirakennuksessa toimii Pekkalan palvelusaha.
Meijerin alkuperäinen höyrykone on kunnostettu ja esillä Vattenfallin
vastaanottoaulassa Tampereen Sarankulmassa.
Myytävät tuotteet
Yksinkertaistettuamme tilan maataloustuotantoa
voimakkaasti viime vuosina tarjoamme myyntiin tällä hetkellä säilöheinää ja rehuviljaa.
Mikäli
olet kiinnostunut näistä tuotteista, ota
meihin yhteyttä.
|